* Marius Murgu, preşedintele Asociaţiei Proprietarilor de Imobile Naţionalizate Banat: "Avocatul Poporului nu a dat curs sesizării noastre împotriva legii retrocedărilor"
Judecătorii de la Curtea Constituţională evaluează, astăzi, contestaţiile depuse de PDL, dar şi de Forţa Civică, împotriva legii restituirii imobilelor preluate abuziv de către regimul comunist, acestea din urmă sperând ca angajarea răspunderii Guvernului să fie anulată.
Legea retrocedărilor a stârnit numeroase dispute de-a lungul timpului, atât în rândul foştilor proprietari cât şi în rândul clasei politice care a fost divizată în cei care susţin proiectul de lege şi care care i se opun în mod vehement.
Asociaţiile foştilor proprietari deposedaţi abuziv au transmis, printr-un comunicat remis redacţiei, că sunt "în total dezacord cu textul legii prin care guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlamentul României, fapt sesizat la Avocatul Poporului pe 30 aprilie, la care acesta nu a dat curs in niciun fel".
Marius Murgu, preşedintele Asociaţiei Proprietarilor de Imobile Naţionalizate Banat, ne-a spus, ieri, că foştii proprietari au motivat temeinic caracterul neconstituţional şi injust al legii retrocedărilor printr-o sesizare adresată Avocatului Poporului, care a fost însă ignorată.
Contestaţiile aduse de foştii proprietari legii retrocedărilor vizează "termenele de rezolvare inacceptabil de lungi (circa 10-15 ani), soluţia acordării de puncte, în locul terenurilor/imobilelor confiscate, blocarea accesului în instanţe timp de 60 luni". Proiectul de lege privind despăgubirea foştilor proprietari de imobile naţionalizate prevede ca despăgubirile să se facă preponderent în natură.
Foştii proprietari ai caselor naţionalizate care nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziţiona p