Din timp in timp, mai ales cand e preferabil sa nu discutam despre subiecte cu adevarat incomode, este aruncat pe tapet un subiect care musai prinde: tragediile de pe sosele. Cati oameni mor, cat de blanda e legislatia si cum o putem insapri.
Acesta ii priveste chiar pe toti romanii, impartiti fix in doua categorii: pietoni sau soferi.
Exact cand implinea un an de guvernare, Victor Ponta a descoperit si el subiectul: prea multi oameni au murit in aceasta vacanta pe sosele, 22 (mai putini decat in perioade similare din anii trecuti), si e clar ca e nevoie de o schimbare a Codului Rutier care sa prevada chiar confiscarea masinii contravenientilor si infractorilor de pe drumurile publice. Sigur pentru o asemenea reglementare ar trebui sa modificam mai intai Constitutia. Un detaliu.
Important este sa mestecam subiectul, sa-l intoarcem pe toate partile ca pe clatita, si sa ne consumam energia pe o tema falsa. Falsa nu pentru ca pe sosele nu mor multi, prea multi oameni. Suntem printre europenii cu soselele cele mai nesigure, dar nu cred ca legislatia rutiera este prima vinovata pentru aceasta situatie.
O cauza este starea proasta a infrastructurii rutiere. Drumuri prea inguste pentru traficul prea intens, prost marcate, pline de gropi, autostrazi cate sunt si degetele de la o mana, daca numaram cu indulgenta, adica si bucatatele de cativa kilometri.
Cand semnele de circulatie sunt acoperite de copaci, cand trebuie sa faci slalom printre cratere, cand coloanele se intind pe zeci de kilometri, iar carute si biciclete iti apar in fata la ceas de seara, cand lumina e cea mai proasta, ca niste fantome din alt secol, sigur ca sofatul e sport extrem.
Dar nu aceasta e singura cauza, pentru ca, sa fim cinstiti, accidente se produc si pe autostrazi. Le provoaca dementi, iresponsabili, analfabeti. Cum au primit