Actuala Constitutie trebuie modificata pentru ca exista neclaritati in ceea ce priveste regimul institutiilor statului, paralelisme, suprapuneri, care au iesit si mai mult la iveala ca urmare a conflictelor politice, sustine Marius Vacarelu, specialist in drept public, stiinte administrative si geopolitica.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, profesorul universitar a realizat o radiografie privind calitatea clasei politice si implicatiile asupra procesului de schimbare privind Constitutia Romaniei.
Marius Vacarelu a declarat ca nu crede ca schimbarea Constitutiei se va realiza pana la sfarsitul anului 2013 pentru ca, spune el, "toate partidele urmaresc sa obtina puterea prin controlul institutiilor".
"Vor calcula perioada in care vor putea exercita un control cat mai mare si vor observa ca acest moment nu este inca foarte sigur, pentru ca poate fi foarte redus ca timp, pana in 2014 - odata cu alegerile prezidentiale, fie pana in 2016 - cand se va alege un nou Parlament", a declarat Marius Vacarelu pentru Ziare.com.
De ce este necesara schimbarea actualei Constitutii?
Pentru ca exista neclaritati in ceea ce priveste regimul institutiilor statului, exista foarte multe paralelisme, suprapuneri, care au iesit si mai mult la iveala ca urmare a conflictelor politice derulate din 2007 pana in prezent. Aceste hibe existau de mult timp, insa - paradoxal - tocmai calitatea din ce in ce mai redusa a clasei politice a reusit sa le evidentieze.
In momentul in care am fost pusi in astfel de situatii, nu am stiut ce sa raspundem, am improvizat mereu si bineinteles ca nu am gasit cea mai buna solutie pentru stat si societate. Este bine acum ca toti sunt de acord privind schimbarea Constitutiei, insa opinia mea ferma este ca nu se va realiza pana la sfarsitul anului 2013.
Ati spus ca nu credeti ca se va