Documentul anual alcătuit de firma de servicii financiare din SUA Ernst&Young se bazează pe intervievarea a 3.459 membri ai consiliilor de administraţie de întreprinderi din 36 de ţări din lume, dintre care 20 de state membre ale UE.
Întrebate dacă întreprinderile oferă mită pentru a câştiga sau păstra contracte sau dacă deformează deliberat performanţele lor financiare, 90% din persoanele chestionate în Croaţia, care va adera la UE la 1 iulie, au declarat – corupţia face parte din afacerile din această ţară. Cifra este de 96% în Slovenia, care a aderat la UE în 2004 şi care a adoptat euro în 2007, depăşind Kenya, unde procentul corupţiei întreprinderilor este de 94%.
Grecia şi Slovacia se află pe locurile următoare cu 84%, urmate de Republica Cehă (73%), Portugalia (72%), Ungaria (70%), Spania (65%), România (61%) şi Italia (60%).
Cele mai mari trei economii ale UE au procente mult mai bune – Franţa, 27%, Germania 30%, iar Marea Britanie 37%. Iar Finlanda şi Suedia se dovedesc a fi cele mai puţin corupte, cu 12% fiecare. Unul dintre experţii firmei Ernst&Young în ce priveşte domeniul fraudei, David L. Stulb, arată în prefaţa raportului –„ancheta noastră demonstrează că, pentru a găsi creştere şi ameliorarea performanţelor în acest mediu, un număr alarmant (de subiecţi) pare a fi acomodat cu o conduită contrară eticii”.
Raportul a fost alcătuit ca urmare a preocupărilor privind reforma în Croaţia după aderarea ei la UE. Un document al Comisiei Europene din martie atrăgea atenţia asupra acestei probleme şi cerea Zagrebului să acţioneze contra crimei organizate şi să adopte noi măsuri de protecţie a pieţelor publice pentru a pune capăt abuzurilor în întreprinderile de stat şi să protejeze denunţătorii practicilor frauduloase.
În acest timp, suspiciunea că întreprinderile din Slovenia ar fi putut deforma performanţele lor financiare produce