Campanie naţională cu consultanţii gratuite împotriva cancerului de piele, în 18 oraşe din ţară, inclusiv la Cluj, de ieri până în 30 i9unie.
"Melanomul malign este una din cele mai agresive tumori maligne", spune medicul specialist Lucian Russu. "Apare cel mai frecvent la nivel cutanat, dar se poate prezenta în orice ţesut ce conţine celule pigmentare. La femei s-au observat localizări frecvente la nivelul membrelor inferioare, iar la bărbaţi la nivelul trunchiului. Melanomul reprezintă aproximativ 5% din totalul tumorilor maligne cutanate şi 1% din totalul tumorilor înregistrate. Transformarea malignă se poate realiza spontan sau sub acţiunea unor traumatisme, a radiaţiilor solare, sau a unor factori genetici".
"Ȋn anul 2010, laboratoarele La Roche-Posay România au realizat un studiu privind comportamentul românilor la soare, modul de utilizare al produselor de protecţie solară şi motivele de prescriere pentru un fotoprotector. Studiul a urmărit să determine comportamentul pacienţilor români in timpul expunerii la soare. Rezultatele sunt îngrijoratoare la nivel de ţară. Cum 90% dintre cazurile de cancer depistate la timp sunt vindecabile, ne dorim ca prin campania Zilele Protecţiei Solare să creştem gradul de conştientizare al românilor privind riscurile unei expuneri neprotejate la soare şi să cream un obicei din folosirea regulată a produselor de fotoprotecţie. De asemenea, sfătuim populaţia să consulte un medic dermatolog cel puţin o dată pe an", spune Miruna Biziniche, brand managerul unei companii de medicamente.
Un studiu clinic important desfăşurat în Australia timp de 15 ani pe un eşantion de peste 1600 de adulţi a demonstrat pentru prima dată că folosirea cu regularitate a cremelor de protecţie solară reduce riscul apariţiei melanomului. Studiul, realizat de Dr. Adele Green şi publicat în Journal of Oncology, demonstrează reduce