În 24 aprilie, lângă trecerea de pietoni din faţa Catedralei Timişoara, Piaţa Victoriei, în prezenţa primarului oraşului, Nicolae Robu, a fost montată şi inaugurată prima plăcuţă cu mesajul „Timişoara curată te roagă: nu arunca ţigările pe jos!”. “Este o campanie pentru cultivarea renunţării la gestul de a arunca la întâmplare ţigările (dar nu numai!). Se doreşte a fi parte din întreaga activitate pentru evidenţierea Timişoarei ca oraş demn pentru dobândirea titlului de Capitală Culturală Europeană” - este mesajul organizatorilor. ZIUA de Vest a făcut un sondaj, în Timişoara, despre efectele acestei campanii asupra cetăţeanului.
Mihai Cepeha, directorul Agenţiei de Protecţia Mediului Timiş: “Unii şoferi nu pot renunţa la gestul de a arunca ţigara pe geamul autoturismului!”
“E o campanie de protecţie a mediului, care sunt sigur că va da rezultate. Este bună pentru oraşul nostru, în scopul educării cetăţeanului necivilizat şi cred că se poate extinde şi în alte oraşe, şi cu alt target. Din punctul nostru de vedere, orice activitate care vizează protejarea mediului este utilă şi o vom susţine întotdeauna. Aruncarea chiştocului pe fereastra atomobilului la semafor e un gest foarte urât, iar unii şoferi nu pot să renunţe, de aceea e nevoie de multă educaţie, iar campania “Timişoara curată” este foarte bună”, a declarat Mihai Cepeha.
Comisarul-şef Doinel Malcoci: “Asemenea campanie educativă are efect în timp”
“Ce vedem bun în ţările civilizate ale Uniunii Europene trebuie să punem în practică şi aici. Trebuie să respectăm curăţenia în stradă, aşa cum respectăm şi curăţenia în casa în care locuim. Nu mi se pare normal să ne batem joc. Cum respectăm strada, aşa ne respectăm şi pe noi, ca societate, ca şi comunitate. De aceea, trebuie lucrat la mentalitate, prin mesaje educative. Românul, când iese din ţară şi intră în altă comunitate, respectă regul