Procesul globalizarii si criza mondiala au evidentiat trei tendinte periculoase – cresterea semnificativa a inegalitatilor sociale, dezintegrarea democratiei politice si declinul suveranitatii nationale. Sunt concluziile unui articol recent, publicat de Serge Halimi, concluzii cu care sunt de acord.
Discrepantele sociale au crescut enorm: in Statele Unite, familia Walton – care detine compania Walmart – are tot atatia bani cat cele mai sarace 50 de milioane de familii americane; in Italia, cele mai bogate 10 persoane au o avere egala cu cei mai saraci 3 milioane de italieni. Pe ansamblu, 63000 de bogati din Asia, SUA si Europa – arata Halimi – au o avere estimata la aproximativ 40000 de miliarde de dolari. Si exemplele pot continua.
Sume imense sunt ascunse in paradisuri fiscale, realizandu-se o imensa evaziune fiscala, in special din partea unor miliardari din zona Rusiei si a Europei de Est. Numai in British Virgin Islands sunt inregistrate de 20 de ori mai multe astfel de companii decat locuitori.
Aceasta situatie este facilitata si de intrepatrunderea tot mai stransa dintre putere si lumea afacerilor. Cunoscuti lideri politici, dupa expirarea mandatelor, devin consultanti ai unor mari companii multinationale. In unele tari, conducatorii politici sau ambasadorii sunt recrutati din lumea afacerilor sau a sponsorilor, unde se intorc dupa incheierea activitatii politice sau diplomatice. Exemplele sunt numeroase.
Pe de alta parte, democratia politica in Europa este afectata de confuzia ideologica tot mai pronuntata intre ”stanga” si ”dreapta”, de faptul ca austeritatea a devenit o doctrina comuna. Indiferent de mesajele din campaniile electorale, noile echipe guvernamentale venite la putere, in ultimii ani, in tarile membre ale UE au pus in aplicare, in final, reteta recomandata de FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana – in esenta,