Carmen Pantiş este coordonatorul programului de transplant din Bihor încă din anul 2008 şi reuşeşte să menţină judeţul pe primul loc în România în topul naţional al donării de organe.
Medicul Carmen Pantiş (49 de ani) a parcurs toate etapele unei cariere construite pe muncă şi disciplină, ajungând de la medic de familie la medic primar în anestezie şi terapie intensivă, la Spitalul Clinic de Urgenţă Oradea. Doctorul a reuşit să aducă judeţul Bihor pe primul loc în topul naţional al donatorilor de organe. „Donarea de organe este o problemă în toată lumea, reflectată în listele lungi de aşteptare. Bihorul este situat la o rată de donare asemănătoare Spaniei, cea mai performantă ţară din Europa, unde se înregistrează 34 donatori la un milion de locuitori“, a spus Carmen Pantiş.
Ea este cea care face tot posibilul pentru ca durerea pierderii unei persoane dragi să se transforme în bucuria şansei la o viaţă sănătoasă, pentru o altă persoană, complet străină celui plecat dintre noi. „Diagnosticul de moarte cerebrală presupune întreruperea ireversibilă a tuturor funcţiilor, inclusiv moartea trunchiului cerebral. Sarcina mea este să identific pacienţii la care a survenit o leziune neurologică catastrofală, care a condus la moartea creierului, caz în care ventilaţia mecanică suplineşte funcţia respiratorie. În această situaţie ireversibilă, cordul funcţionează, dar se prelungeşte inutil suferinţa familiei şi i se refuză pacientului o moarte demnă“, afirmă medicul.
Curs de anunţarea veştilor proaste
Carmen Pantiş a învăţat că în discuţia cu familia trebuie să fie, în primul rând, un bun ascultător, sensibil la durerea sfâşietoare a familiei, să dovedească o empatie totală şi să aibă o răbdare infinită. Să fie permanent la dispoziţia familiei, să stăpânească arta de a explica detaliat mecanismele ireversibile ale morţii cerebrale, să fie sigură că famil