Campania pentru alegerile anticipate ce vor avea loc duminică este fără precedent în istoria post-totalitară a Bulgariei. Pentru primă dată, linia de demarcaţie dreapta-stânga parcă a dispărut. În schimb, a apărut una nouă: pe de o parte, Opoziţia de toate culorile, pe de alta, partidul GHERB, condus într-un mod autoritar de Boiko Borisov.
Corespondentul RFI la Sofia, Petio Petkov
De teama unor fraude de proporţii, piatra este aruncată într-un mod unanim în grădina lui Borisov: socialiștii, ultranaționaliștii, etnici turci, dreapta tradițională și noua formațiune centristă a ex-comisarului european Meglena Kuneva au semnat un acord fără precedent, prin care au angajat compania austriacă SORO de a efectua numărarea paralelă a voturilor.
Opoziţia îşi va uni forţele în combaterea comerţului cu voturi. Procuratura Generală a anunțat că prețul unui vot a atins suma de 100 de leva/50 de euro. Sondajele arată că 12% dintre alegători se declară dispuși să-și vândă votul.
Faptul că pentru alegerile din 12 mai în Bulgaria vor veni de zece ori mai mulţi observatori europeni în comparaţie cu cele precedente arată că şi Europa împărtăşeşte temerile Opoziţiei.
Partidul GHERB a devenit principala ţintă a atacurilor. Programul său electoral este criticat la fel de violent de socialiștii și de dreapta tradițională.
Presa în campanie
Pe durata campaniei, mediile naționale și-au schimbat politica la 180 de grade, devenind cu mici excepții, ostile foștilor guvernanți, după patru ani de laude gen "Cântarea României". În condițiile în care ziariștii sunt total dependenți de proprietarii media–Bulgaria se află la 30 de locuri în urma României în clasamentul "Reporteri fără frontiere", după criteriul libertăţii de exprimare–aceasta arată că patronii așteaptă prăbușirea lui Borisov.
Anchetele sociologice nu sunt luate în serios