Anual, în ţara noastră sunt raportate 1.686 cazuri noi de cancer ovarian şi 981 de românce mor din cauza acestei boli. “Atunci când cancerul ovarian este descoperit în fază incipientă, când încă este localizat doar în ovar, supravieţuirea la cinci ani se situează în zona prognosticului optimist. Este un motiv în plus ca femeile ce manifestă simptome sugestive pentru cancerul ovarian să se adreseze cât mai repede medicului, pentru un diagnostic corect” , avertizează dr Dana Stănculeanu de la Institutul Oncologic Bucureşti. Cancerul ovarian este o boală care de cele mai multe ori nu prezintă simptome specifice în fază incipientă, ceea ce face diagnosticarea precoce foarte dificilă.
Există trei tipuri de cancer ovarian. Cea mai frecventă formă este carcinomul epitelial, care se dezvoltă din celulele de la suprafaţa ovarului. Al doilea tip de cancer ovarian este reprezentat de tumorile cu celule germinale dezvoltate din celulele ovariene care produc ovulele. Al treilea tip, tumorile stromale, este rar şi se dezvoltă din ţesutul de susţinere al ovarului.
Cele mai frecvente semne şi simptome ale cancerului ovarian sunt: dureri abdominale sau pelvine, diaree sau constipaţie, modificări urinare, sângerări vaginale neobişnuite, dureri în timpul contactului sexual, pierdere în greutate, oboseală, astenie etc. Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, insistă asupra necesităţii ca femeile de peste 30 de ani să facă periodic controale ginecologice pentru detectarea bolii în faze incipiente.
Anual, în ţara noastră sunt raportate 1.686 cazuri noi de cancer ovarian şi 981 de românce mor din cauza acestei boli. “Atunci când cancerul ovarian este descoperit în fază incipientă, când încă este localizat doar în ovar, supravieţuirea la cinci ani se situează în zona prognosticului optimist. Este un motiv în plus ca femei