Compania Quacquarelli Symonds (QS) precizează că topul mondial general al universităţilor include patru instituţii de învăţământ superior din România, care, în ierarhia aferentă anului 2012, se află pe locul 601 din 700.
Cele patru instituţii de învăţământ superior din România prezente în QS World University Rankings sunt Universitatea Bucureşti, Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, Universitatea "A. I. Cuza" din Iaşi şi Universitatea de Vest din Timişoara.
Pe de altă parte, în clasamentele pe 2013 în funcţie de specializări (QS World University Rankings by Subject), Universitatea Bucureşti (UB) se numără printre primele 200 din lume la două specializări - limbi moderne şi, respectiv, media şi comunicare.
La cele două specializări menţionate, UB se află pe un loc situat între 151 şi 200, menţinându-şi astfel poziţia din 2012.
Ediţia 2013 a QS World University Rankings by Subject a evaluat 2.858 de universităţi şi a inclus în clasament un total de 678 de instituţii, precizează QS.
Topul mondial general (QS World University Rankings) este dominat de universităţi din SUA şi Marea Britanie.
Astfel, locul I în lume este ocupat de Massachusetts Institute of Technology (MIT) din SUA, urmat de universităţile Cambridge (Marea Britanie) şi Harvard (SUA).
Următoarele trei poziţii revin unor instituţii de învăţământ superior din Marea Britanie (UCL, Oxford şi Imperial College din Londra), după care, până la locul 10, clasamentul este monopol american (Yale, University of Chicago, Princeton University şi California Institute of Technology).
QS World University Rankings este un clasament anual al celor mai bune 700 de universităţi din lume şi, potrivit realizatorilor, cel mai popular şi respectat de acest gen.
Clasamentul este alcătuit, începând din 2004, pe baza a patru indicatori cheie: cercetarea academică, calitatea p