Timp de două zile specialişti în drept, profesori universitari, reprezentanţi ai insituţiilor de credit, dezbat la Timişoara clauzele abuzive din contractele de credit.
Facultatea de Drept din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara organizează, în perioada 9 – 10 mai, în oraşul de pe Bega, conferinţa “Clauzele abuzive în contractele de credit pentru consumatori”.
Disputele pe tema contractelor de credit există nu de o zi-două. Situaţii conflictuale există de mai mult timp şi au fost amplificate de celebra Ordonanţă care reglementa practicile în domeniu şi care a fost aprig combătută de reprezentanţii băncilor. Celebre sunt procesele colective care au avut loc între grupurile de clienţi şi bănci. Costuri suplimentare, diferite comisioane mai mult sau mai puţin fair-play, modificări unilaterale ale condiţiilor din contractele de credit, toate acestea sunt motive de ceartă între inspectorii de cont şi cei creditaţi.
Problemele ar urma să fie în mare parte rezolvate prin adaptarea legislaţiei la realităţile pieţei şi la situaţia legală europeană. Iar asemenea modificări sunt aşteptate în perioada următoare, chiar în această vară.
“Din această vară ar putea fi aplicate o serie de modificări legislative în domeniul contractelor banmcare. Cea mai importantă dintre acestea, cea care a fost amânată la aplicare până la data de 1 iulie 2013, este cea a introducerii unei acţiuni colective pe care să o poată promova atât reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, cât şi asociaţiile reprezentative ale consumatorilor şi prin care băncile să fie obligate să elimine din modele contractuale pe care le practică clauzele abuzive”
Lucian Bercea, decanul Facultăţii de Drept
Discuţiile continuă şi vineri, acestea au loc la sediul Facultăţii de Drept din Timişoara. Situaţia actuală din domeniu este una care trebuie lămu