Ziua Independenţei, Ziua Europei şi sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial sunt sărbătorite joi, 9 mai, prin parade militare cu ţinute de epocă, armament şi tehnică de luptă din secolele trecute, maşini de transmisiuni şi blindate însoţite de militari echipaţi, dar şi de veterani de război şi „curioşii de ocazie“.
Nici anul acesta ziua de 9 mai nu a fost ignorată, majoritatea primăriilor locale organizând diverse evenimente pentru a celebra moment-cheie din istoria României şi a Europei deopotrivă.
Puşi în faţa unei reproduceri dure, de parcă ar mai da un ultim test, pe băncile din parcurile unde s-au organizat festivităţile n-au lipsit nici veteranii de război, care au participat la evenimentele, indirect, organizate tocmai în cinstea lor.
„În timpul războiului (al Doilea Mondial n.r.) am fost ofiţer de artilerie anti-aeriană. Am mers de mic la parade militare, mi-a plăcut să văd ce mai este nou şi aşa mai departe. Ştiu că se sărbătoreşte independenţa astăzi şi mâine este ziua Monarhiei. Poate că atunci era mai bine, dar problema de bază este că nu se face ca lumea ce a început astăzi. Mie îmi pare rău că România nu a rămas cel puţin la nivelul de până în Revoluţie. Nu mai avem industrie, nu mai avem agricultură, tinerii termină o facultate şi nu au unde să se ducă, sunt şomeri“, a spus indignat Dionisie Stanciu, un ofiţer în rezervă venit la parada din zona Primăriei Sectorului 2. Bătrânul, de aproape 90 de ani, a venit şi anul acesta la festivitatea închinată românilor din parcul din faţa Primăriei Sectorului 2.
O altă bancă, un alt veteran de război
La câteva bănci distanţă, un alt domn şi el veteran de război. Are barba deasă, privirea-i de călugăr pare caldă, parcă dură, parcă miloasă. Are mai multe insigne de veteran, iar la gât poartă o cruce neagră mare. Este foarte credincios şi vorbeşte calm despre credinţa în Dumnezeu