Data de 15 iulie 1982 va intra în analele de istorie ale fotbalului sucevean. Chiar dacă puţină lume îşi mai aminteşte, în urmă cu 31 de ani, Suceava a găzduit singurul ei meci internaţional al naţionalei de fotbal a României. Stadionul „Areni” a fost gazdă, „în premieră absolută”, aşa cum specifica presa comunistă, a unui meci interţări, în care România s-a confruntat, tot pentru prima dată, cu Japonia, scor final 4-0 (2-0).
Omul căruia Suceava trebuie să-i mulţumească pentru privilegiul de a-i vedea la lucru pe Boloni, Balaci, Rednic sau Klein îi revine lui Mircea Lucescu, proaspăt numit în funcţia de antrenor principal al echipei naţionale a României.
La peste trei decenii de la acel eveniment, amintirile lui „Il Luce” sunt foarte vii despre partida de la Suceava.
„Eram în cantonament la Câmpulung Moldovenesc şi cu acel prilej am jucat mai multe meciuri test cu echipe din judeţul Suceava, iar evenimentul principal a fost acea partidă amicală cu Japonia. Am plecat de la ideea că echipa naţională este a tuturor românilor şi trebuie să joace în cât mai multe oraşe din ţară”, a explicat de la Doneţk, din Ucraina, Mircea Lucescu.
Meciul secolului pentru Suceava, aruncat într-un colţ de pagină
Evenimentul care a atras peste 15.000 de spectatori în tribunele stadionului „Areni” a fost aproape ignorat de presa locală din acea vreme. A doua zi, pe 16 iulie 1982, cotidianul „Zori Noi” îşi deschidea ediţia cu două materiale de rezistenţă. Primul se referea la secerişul orzului, care a „a fost reluat” şi „Peste tot se acţionează intens pentru finalizarea grabnică a lucrării”.
Al doilea material important era, cum se poate altfel, despre „Substanţiala contribuţie la dezvoltarea teoriei şi practicii construcţiei socialiste”. Pe prima pagină nu se regăseşte nici un cuvânt despre meciul secolului, şi nu cred că greşim dacă îl numim astfel