Oina, jocul sportiv naţional al românilor, menţionat în cronici şi hrisoave de peste şase secole, ramură sportivă care s-a bucurat de-a lungul vremurilor de o largă popularitate, nu a murit în judeţul Sălaj. Tradiţia este dusă mai departe în localitatea rurală Dragu, unde duminică, 12 mai, va avea loc cea de-a VIII-a ediţie a Cupei ,,Dragoş Vodă” la oină.
Sportul tradiţional al românilor, jocul de oină, a fost adus în localitatea Dragu de profesorul Teodor Zah, care în perioada anilor 1960-1972 a format câteva generaţii de elevi în Voivodeni, iar mai apoi a continat să facă acelaşi lucru în satul Dragu, unde, pornind de la ,,zero”, a format în numai câţiva ani un nucleu puternic.
Cu mult efort, dar şi cu multă patimă, profesorul Zah Teodor a reuşit în localitatea Dragu să formeze generaţii de jucători de oină începând din anul 1972 şi până în anul 2003, an în care s-a pensionat. Începând cu anul 2003, ştafeta a fost preluată de către inimosul profesor Dan Aluaş - fost jucător de oină în echipa din localitate.
Cu toate că Dan Aluaş nu este profesor de educaţie fizică şi sport, din dragoste faţă de oină a continuat să ducă mai departe tradiţia acestui frumos joc sportiv şi a iniţiat în anul 2005 o frumoasă competiţie care se desfăşoară sub numele de Cupa „Dragoş Vodă” şi care a ajuns în acest an la ediţia a VIII-a.
Competitia din acest an are loc la 3 zile distanţă de la celebrarea împlinirii a 114 ani de la desfăşurarea primului Campionat Naţional de Oină, campionat ce a avut loc în capitală, în ziua de 9 mai a anului 1899.
Ediţia din acest an a Cupei ,,Dragoş Vodă” este organizată de Şcoala Gimnazială Nr.1 Dragu şi Primăria Comunei Dragu, în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Sălaj – care asigură materialele necesare pentru premiere: cupe, diplome, tricouri.
La fel ca şi în urmă cu un an, competiţia se