Ministerul Economiei a primit la Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizarii în Industrie (OPSPI) un numar de 10 oferte pentru Oltchim de la investitori din India, Azerbaidjan, India, Qatar, Marea Britanie şi Israel, a declarat astăzi Varujan Vosganian, ministrul Economiei.
Cea mai buna oferta ar fi oferta cea cu preluarea Arpechim astfel incat piroliza sa functioneze si apoi sa furnizeze materii prime", a afirmat el.
Vosganian a mai spus ca acum combinatul are nevoie de un necesar de finantare de 50 de milioane de euro, din care din materii prime se pot gasi 30 de milioane de euro. Pentru restul se au in vedere finantari de la traderi, vinderea de instalatii si apoi reinchirierea lor, plus contractul de asigurare cu Astra, in valoare de 10 milioane de euro.
"Oltchim e ca pestele oceanic pe vremea comunista, nu trece nicio zi fara el", a spus Vosganian.
Ministrul a mai precizat ca a cerut administratorilor judiciari sa nu procedeze la nicio concediere pana cand guvernul nu reinoieste o ordonanta din 2006 care reglementeaza acordarea de venituri de completare. Ministerul de Finante a acorat o suma de 7 milioane de lei pentru aceste venituri. Pana acum s-au platit toate restantele salariale, in conditiile in care din 2012 combinatul functioneaza la 33% capacitate.
El a dat totusi o veste proasta angajatilor: o parte din lefurile pe ianuarie vor intra la masa credala.
Situatie grea la CupruMin
Despre CupruMin, el a spus ca a mostenit o situatie grea, in care fostul investitor Energo Mineral solicita in instanta 78 de milioane de lei iar Roman Copper cere returnarea garantiei de la privatizarea esuata de anul trecut. CupruMin nu va fi privatizat iar statul doar va face un parteneriat cu un investitor. Pana acum sunt 6 oferte la OPSPI, de la companii din Europa, America de Nord si Rusia.
In cazul Remin Bai