Aceasta este concluzia unui control al Curții de Conturi. Conducerea Spitalului Roman a contestat decizia în instanță.
Mai mulți medici de la Spitalul Municipal de Urgență Roman ar putea fi nevoiți să dea înapoi importante sume de bani, despre care Curtea de Conturi consideră că au fost acordate ilegal. Mai exact, 39 de medici ar trebui să înapoieze o sumă totală de 29.600 de de lei, bani proveniți din unele sporuri acordate pentru gărzile efectuate în ultimii trei ani. Curtea de Conturi a considerat că acești bani au fost acordați fără respectarea legii, iar conducerea spitalului a contestat în instanță decizia Curții de Conturi.
“Acțiunea sindicatului nostru este în deplină concordanță cu acțiunile întreprinse de conducerea spitalului. În luna mai va avea loc primul termen al acțiunii prin care este contestată în instanță suma imputată. Până la finalizarea contestației, decizia de a da înapoi acești bani este suspendată. Dacă va avea câștig de cauză Curtea de Conturi, atunci medicii vor trebui să înapoieze spitalului acești bani, dar, dacă va câștiga spitalul, atunci medicii nu vor mai trebui să înapoieze niciun ban”, a declarat medicul Gabriela Popovici, liderul sindicatului Sinmed, care reprezintă interesele medicilor de la Spitalul Roman.
Potrivit acesteia, totul a pornit de la interpretarea proprie pe care Curtea de Conturi a dat-o legislației. Conform legii, medicii sunt obligați, în cadrul programului de lucru, să efectueze 20 de ore de gardă, a căror plată este inclusă în salariul de bază. Pentru restul orelor de gardă, aceștia primesc sporuri.
“De obicei, orele obligatorii de gardă se făceau în prima zi a fiecărei luni. La sfârștiul lunii, din numărul total de ore de gardă se scădeau cele 20, iar restul erau plătite. Problemele au început să apară când prima zi a fiecărei luni cădea sâmbăta sau duminica, când aceste zil