Este absolut revoltator ceea ce se intampla la Iasi! Efectivul de cateva sute de mii de animale detinute de fermierii din judet nu are unde sa fie sacrificat. Asta pentru ca, rand pe rand, abatoarele din Iasi au fost rase de pe fata pamantului. La momentul actual, mai exista doar cinci abatoare in intreg Iasul, dintre care trei sunt destinate pasarilor, unul este avizat sacrificarii porcilor, iar cel din urma este pentru bovine.
Situatia este una alarmanta deoarece exista un efectiv destul de mare de vaci si oi in judet. Conform datelor furnizate de Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Iasi, in prezent sunt aproximativ 80 mii de bovine si alte 440 mii de ovine. Daca fermierii mai pot apela la singurul abator de bovine ramas in picioare, in ceea ce priveste oile, situatia este cu totul alta. "Exista un singur abator la Pascani, unde se sacrifica vaci, al firmei Romcarn Prod SRL. Acesta este autorizat sanitar-veterinar si corespunde normelor europene. Pentru oi nu avem niciun centru de sacrificare", a declarat dr. Gabriel Ciobanu, directorul executiv al DSVSA Iasi.
Sanctiuni drastice pentru taierile clandestine
Normele in vigoare interzic taierea animalelor in alte spatii decat cele autorizate sanitar-veterinar. Crescatorii care indraznesc sa sacrifice animale in propria ograda si sa ofera apoi spre vanzare risca sanctiuni grave. Cu toate acestea, reprezentantii DSVSA Iasi sustin ca nu au avut cereri nici pentru autorizarea de abatoare, dar nici plangeri din partea crescatorilor, referitoare la posibilitatile reduse de sacrificare a propriilor animale. "Conform regulamentelor europene, nu este voie sa se sacrifice bovine sau ovine decat in abatoare autorizate sanitar-veterinar. In momentul in care se sacrifica un animal si este bagat in comert, carnea se confisca imediat si se aplica o sanctiune cu amenda