Care sunt cauzele unei alergii ?
Responsabili de producerea alergiilor sunt polenul florilor şi praful. Se disting 3 tipuri de alergii sezoniere:
- alergia de primăvară cauzată de polenul pomilor şi arbustilor – debutează la jumătatea lunii martie şi se sfârşeşte in iunie;
- alergia de vară cauzată de polenul graminatelor (gazon, fân, secară, porumb);
- alergia de la sfârşitul verii cauzată de polenul erbaceelor.
Cum se manifestă alergiile ?
Aşa cum am enumerat şi în introducerea acestui articol, semnele alergiei pot fi ochii iritaţi şi înlăcrimaţi, strănuturi, congestia şi curgerile nazale şi gâtul inflamat. Congestia mucoaselor respiratorii superioare favorizează infecţiile locale, ceea ce poate produce sinuzite purulente, rinite sau bronşite.
Pentru pacienţii predispuşi, această alergie sezonieră se termină deseori prin crize acute de astm. În general, afecţiunea debutează în copilărie sau la începutul vârstei adulte şi poate dispărea o dată cu îmbătrânirea. Studiile au arătat că există şi o predispoziţie genetică ereditară, astfel că o persoană care are unul dintre părinţi cu o boală alergică prezintă riscuri mari de a dezvolta ea însăşi o asemenea maladie.
Să explicăm în câteva cuvinte care este mecanismul de producere al unei alergii. La o persoană sănătoasă sistemul imunitar are sarcina de a apăra organismul contra corpurilor străine precum bacteriile, viruşii sau toxinele. La persoanele predispuse la alergii acest sistem de protecţie este însă prea eficient şi percepe drept periculoase substanţele comune precum polenul florilor sau mucegaiul.
La contactul cu un alergen, organismul unei persoane alergice produce o mare cantitate de anticorpi (proteine care apără organismul împotriva bolii) care se fixează pe anumite celule din ţesut şi din sânge şi eliberează putern