Mesajul ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, cu ocazia Zilei Europei
Astăzi sărbătorim un eveniment cu o puternică semnificaţie simbolică pentru continent şi cetăţenii europeni. Îl sărbătorim în timpul unei perioade dificile pentru Uniune şi cetăţenii acesteia.
Traversăm o perioadă în care încrederea în destinul nostru comun nu mai este la fel de puternică la nivel european pe cât obişnuia să fie în perioade mai stabile economic.
Cu toate acestea, nu credem că părinţii fondatori ai Uniunii au crezut vreodată că drumul pe care l-au deschis va fi unul lipsit de obstacole. Când îi cităm, tindem adesea să le creionăm o imagine simplificată, cea a unor idealişti sau a unor utopici. Cu toate acestea, ei reprezintă acea combinaţie unică între pragmatism şi idealism care îi caracterizează pe marii vizionari politici.
Să nu uităm că filosofia lor politică s-a născut între ruinele celui mai distructiv conflict pe care l-a cunoscut vreodată umanitatea. Viziunea „părinţilor fondatori” nu a fost o utopie a păcii şi prosperităţii. A fost un proiect cu rezultate concrete, cuantificabile, care a pus accentul asupra instituţiilor şi a economiei, şi care este profund înrădăcinat în valorile democraţiei, drepturilor omului, libertăţilor fundamentale şi pluralismului.
Istoria de aproape 60 de ani a Uniunii le-a dat dreptate părinţilor fondatori. Un conflict militar între naţiunile Europei este de neconceput în momentul de faţă. În ce priveşte prosperitatea economică, suişurile şi coborâşurile sunt de neevitat, însă, în pofida actualei crize, nimeni nu poate nega în mod credibil avantajele imense ale pieţei comune şi oportunităţile pe care le oferă atât statelor membre, cât şi fiecărui cetăţean în parte.
Iar cea mai mare realizare o reprezintă deschiderea şi caracterul inclusiv care stau la ba