Treizeci şi opt de partide şi şapte coaliţii se prezintă la alegerile legislative anticipate de duminică din Bulgaria, dar doar câteva sunt cotate cu şanse reale de a trece pragul de 4 la sută necesar intrării în Parlament.
- GERB (Cetăţeni pentru dezvoltarea europeană a Bulgariei), fondat în 2006 de Boiko Borisov (care va împlini 54 de ani în iunie), s-a impus ca marele partid conservator din Bulgaria. Clasat pe primul loc în scrutinul din 2009, dar fără să deţină majoritatea, GERB a guvernat cu susţinerea în Parlament a unor formaţiuni de dreapta şi a partidului ultranaţionalist Ataka. Guvernul său a demisionat în urma presiunii exercitate de manifestaţiile din această iarnă. GERB este considerat totuşi favorit la acest scrutin, sondajele creditându-l cu 23-25,6 la sută din intenţiile de vot.
- PSB (Partidul Socialist, foştii comunişti) condus de Serghei Stanişev, în vârstă de 47 de ani, preşedinte al Partidului Socialiştilor Europeni (PSE). Aflat la conducerea unei "coaliţii pentru Bulgaria" cu alte şapte partide, el face campanie pe tema măsurilor de ajutorare a celor săraci şi a moralităţii vieţii politice. Fostul premier (2005-2009) a contribuit la dezvăluirea publică a interceptărilor telefonice ilegale, devenite tema numărul unu a campaniei, chiar dacă partidul său nu a profitat de acest lucru în sondaje (18-22 la sută). El a renunţat să candideze pentru postul de pemier în caz de victorie, în favoarea lui Plamen Oreşarski (53 de ani, neafiliat), fost ministru al Finanţelor în Guvernul de coaliţie al lui Stanişev, în 2005.
- Mişcarea pentru drepturi şi libertăţi (MDL) reprezintă minoritatea musulmană, între care etnicii turci (8 la sută din populaţie), pomacii (urmaşii bulgarilor convertiţi la islam) şi o parte dintre romi. Liderul său istoric, Ahmed Dogan, în vârstă de 59 de ani, a fost victima unei tentative eşuate de asasinat la înce