Clasicul“ României, dintre Steaua şi Dinamo, a avut de-a lungul vremii farmecul său, dar şi multe momente de rivalitate împinsă la extrem, cum a fost incendierea peluzei din Ghencea.
Bătălia pentru supremaţia între cei doi „coloşi“ născuţi în regimul comunist a stârnit multe meciuri şi dispute aprinse. Înainte de Revoluţie, fotbaliştii erau prieteni în afara terenului, dar se „transfigurau“ când intrau pe gazon. „Adevărul Weekend“ vă propune o incursiune în istoria meciului care s-a transformat treptat în cea mai urmărită confruntare fotbalistică internă.
1
PRIMUL MECI,
PRIMUL CONFLICT
Protejate ale regimului instaurat în România după al Doilea Război Mondial, Steaua şi Dinamo s-au înfiinţat direct în prima ligă. „Militarii“ în 1947, iar „miliţienii“ un sezon mai târziu, când Ciocanul şi Unirea Tricolor au fost înghiţite de Ministerul de Interne. Ciocanul a devenit Dinamo A, iar Unirea Tricolor - Dinamo B.
Primul meci a avut loc în noiembrie 1948, pe stadionul UCB, când Dinamo A a câştigat cu 1-0 în faţa Clubului Sportiv Central al Armatei, prima denumire a Stelei. Istoria consemnează un conflict încă de la întâiul joc, când la o degajare a halfului roş-albaştrilor, Radin Duşan, extrema dinamovistă Carol Bartha l-a contrat puternic, stelistul ripostând cu o lovitură peste faţă, conform cronicilor vremii. La finalul sezonului, CSCA a terminat pe locul şase, iar Dinamo pe opt. Titlul de campioană a fost adjudecat de IC Oradea.
Echipele din acel meci:
Dinamo: Lăzăreanu - Ambru, Novac, Ignat, Teodorescu, Siclovan, Carol Bartha, Apostol, Petculescu, Moisescu, Nacin.
CSCA: Sabaslau - Mladin, Cernea, Nancin, Duşan, Onisie, Gică Popescu, Mercea,
Iosif Bartha, Frentz, Moldoveanu.
2
CORNEL DINU, UN „MISTER“ AL DERBY-ULUI
Suntem în 1970, an în care meciul se transformase deja într-un „clasic“ al Român