Nu doar zona euro pare sa fi deraiat de la drumul spre mai multa integrare, ci fiecare tara din Uniunea Europeana pare sa isi piarda increderea in aceasta constructie, inclusiv cei mai importanti membri.
Un sondaj realizat de Eurobarometru arata declinul increderii in Uniunea Europeana, in toate statele membre, relateaza Russia Today.
In 2007, refuzul Germaniei de a respecta reglementarile din zona euro privind deficitul si datoriile a fost copiat de tarile mediteraneene si diverse bule (imobiliare, credite) au condus la cresterea increderii. La acel moment, UE beneficia de increderea tuturor, mai putin a britanicilor.
Acum, insa, chiar si in Polonia, unde cresterea economica a continuat in ciuda declinului mondial, procentajul persoanelor care nu au incredere in UE a crescut de la 18 la 42%. In plus, polonezii nu mai vor nici in zona euro. Potrivit unui sondaj, 20% cred ca tarile din zona euro sanatoase din punct de vedere fiscal ar trebui sa adopte zlotul.
In alte cinci state, cetatenii si-au manifestat clar neincrederea in constructia europeana. In Marea Britanie, 69% din intervievati au declarat acest lucru, fata de 49% in 2007. In Spania, grav afectata de criza din zona euro, nivelul este de nu mai putin de 72 la suta.
Astfel, mesajul din "inima" UE pare sa fie clar: institutiile europene sunt complet nesincronizate cu cetatenii. Aproximativ 59% din germani nu mai au incredere in UE, din cauza faptului ca trebuie sa plateasca miliarde de euro pentru a salva alte state membre.
Cu toate acestea, nici fata euroscepticismului nu confera prea mare incredere. In cele mai multe tari, euroscepticismul de manifesta doar in randul extremistilor, fie anarhisti, fie fascisti, fie populisti. Chiar daca sustinerea acestora a crescut usor, ei nu prezinta destula incredere in fata publicului larg.
@N_