Extinderea UE cu includerea României şi Bulgariei a făcut ca îngrijorarea generată de imigraţie să atingă cel mai înalt nivel în Marea Britanie de la preluarea guvernării de către coaliţia dintre conservatori şi liberal-democraţi, potrivit noilor cifre, consideră Joe Twyman, director de cercetare politică şi socială la compania britanică de cercetare a pieţei YouGov, citat de The Telegraph.
'Motivul pentru care îngrijorarea a crescut constant în ultimul an şi a ajuns la cel mai înalt nivel înregistrat vreodată este legat de extinderea UE pentru a include România şi Bulgaria. Britanicii sunt îngrijoraţi că afluxul de cetăţeni străini va afecta negativ economia şi piaţa locurilor de muncă', a declarat Twyman. ''Imigraţia este ceva ce oamenii percep a fi o problemă pentru ţară şi este în creştere în contextul în care oamenii percep că guvernul nu reuşeşte să reducă numărul celor care vin în Marea Britanie'', a subliniat el.
Peste 57% din persoanele chestionate de YouGov au declarat că imigraţia este una dintre cele trei cele mai importante probleme cu care se confruntă Marea Britanie astăzi, o creştere de 11% faţă de sondajul de anul trecut.
Imigraţia a ocupat locul doi după economie, care a rămas preocuparea britanică de top pentru ultimii trei ani.
Când au fost întrebaţi cu privire la ceea ce îi îngrijorează personal, 51% dintre persoane s-au declarat preocupate de faptul că în următorii doi ani ar putea să-şi piardă locul de muncă în favoarea unor lucrători străini.
Experţii spun că creşterea constantă a imigraţiei în ultimul an se datorează parţial extinderii UE, pentru a include Bulgaria şi România, notează Telegraph.
Ziarul britanic aminteşte că modificările normelor privind imigraţia au ocupat locul central în Discursul Reginei de miercuri, care a introdus un nou proiect de lege asupra imigraţiei pentru ''a atrage oameni c