Femeile care vor să păstreze la desfacerea căsătoriei numele după soț se lovesc de rezistența foștilor parteneri de viață. Un bucureștean și-a dorit atât de mult să nu mai fie legat de fosta soție nici cu numele că a ajuns la CEDO.
Au pretenția ca soțiile să le ia numele, dar din diverse motive, după divorț, bărbații nici nu concep ca femeile să rămână cu numele lor
După divorț, lupta românilor în tribunale nu se dă doar pentru avere, ci și pentru nume. La fel ca şi căsătoria, nici numele preluat de la partener nu este pe viaţă. Pe cât de ușor se se ia la starea civilă, pe atât de greu se poate păstra în caz de divorț. Celebrităţile câştigă cel mai uşor astfel de procese, însă, surprinzător, nu doar VIP-urilor le pasă cum le cheamă.
În arhiva instanțelor există nenumărate spețe cu oameni obișnuiți care au ţinut moţiş să rămână cu numele dobândit după căsătorie. În majoritatea cazurilor este vorba de femei, întrucât în tradiția românească, femeia „se dă” după bărbat. Sunt și cazuri, rarisime ce-i drept, când bărbații „se mărită”, din interes.
EXCLUSIV PRINT. Citiţi mâine, numai în ediţia tipărită a ziarului „Evenimentul zilei”, poveşti ale românilor care după ani buni de căsnicie s-au trezit şi singuri, şi în anonimat. Care sunt motivele pentru care femeile îşi doresc atât de mult să rămână cu numele foştilor parteneri şi de ce se încăpăţânează aceştia să le pună beţe în roate. Aflaţi detalii suprinzătoare despre schema de schimbare a numelui de familie în alte ţări, dar şi cazuri de bărbaţi „măritaţi” de la noi.