Pentru prima data Romania se confrunta cu un excedent al productiei de energie electrica pe care nu-l putem valorifica la intern, in contextul valului de insolvente din industrie inregistrat de la inceputul anului. Calea de scapare a companiilor romanesti este exportul, dar pentru a acest lucru trebuie sa taiem serios din costuri si sa modificam legislatia secundara, a declarat administratorul judiciar al Hidroelectrica Remus Borza.
"Lipsa de competitivitate defineste domeniul energetic din Romania, pentru ca noi incarcam foarte mult organigramele. Energia hidro este cea mai ieftina din lume, insa in Romania este foarte scumpa, pentru ca de exemplu la Hidroelectrica erau 7.500 de salariati, in timp ce la Verbund, in Austria, sunt 500 de angajati. Avem 434 de economisti, care i-ar uimi chiar si cei din Big Four, insa care nu stiu sa rezolve nici cea mai mica problema si peste 136 de IT-isti, care i-ar face chiar si pe cei de la Google sau Microsoft sa isi muste buzele", a explicat Remus Borza.
Forumul Pietei de Capital, un eveniment organizat de Wall-Sreet.ro in parteneriat cu Bursa de Valori Bucuresti, Ernst&Young Romania, Sibex, SIF Muntenia, Erste Asset Management, SAI Muntenia Invest si Schoenherr si Asociatii.
"Nu este un secret ca societatile romanesti din energie si nu numai au fost decapitalizate in ultimii ani. De aceea, consider ca insolventa Hidroelectrica a deschis un drum si altor companii care vor sa performeze pe termen lung. Insolventa Hidroelectrica are acel caracter istoric prin faptul ca a aratat ca o societate poate fi adusa pe linia de plutire. La momentul listarii va avea o alta valoare de piata si va exprima mai multa incredere si va fi mult mai atractiva", a spus Borza.
Administratorul judiciar al Hidroelectrica a punctat in acest context legatura dintre costurile asociate cu productia si personalul ale companiilor