Aflat în vizită la București, președintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, a găsit în România un “progres semnificativ” înregistat în ultimii ani, dar și un nivel de trai actual care ne etichetează ca fiind statul cu cea mai mare sărăcie din UE.
Acest lucru se traduce prin faptul că mai mult de 30% dintre români trăiesc cu mai puțin de cinci dolari pe zi, după calculele Băncii Mondiale. Totodată, 40% din populație este considerată a fi una săracă.
Pe de altă parte, “pașii uriași pe calea creșterii economice ” și existența unei “piețe deschise și instituții reformate”, se simte și în creșterea veniturilor românilor, care s-au majorat în medie, de la un sfert din media veniturilor din Uniunea Europeană, la aproape o jumătate din media europeană.
“Vestea şi mai bună este că venitul populaţiei sărace, cei 40%, a crescut într-un un ritm mult mai rapid decât la restul populației”, a mai spus președintele BM, după întâlnirea cu premierul Victor Ponta.
Obiectiv BM: Combaterea sărăciei până în 2030
În contextul crizei economice, sărăcia nu este o problemă ce privește doar țara noastră, ci mai toate statele lumii. Jim Yong Kim a afirmat că luna trecută, la Washington, a avut loc o reuniune a Consiliului de Administraţie al Băncii Mondiale, în care s-au stabilit două obiective foarte importante.
Unul dintre acestea este combaterea sărăciei globale, până în 2030, iar cel de-al doilea este “să împărtăşim prosperitatea la nivel mondial într-un procent mai mare”.
România, luată drept exemplu
În opinia oficialului BM, “România s-a dovedit a fi un exemplu în acest domeniu”.
Dincolo de sărăcia pe care a găsit-o în România, un alt aspect pozitiv menționat de șeful Băncii Mondiale este și acela că în țara noastră ponderea datoriei publice în PIB este de 35% compa