Bursele mondiale profita de un suflu de optimism care a adus mai multe piete la recorduri istorice, o situatie care contrasteaza cu atmosfera mai degraba sumbra pe plan economic si starneste temeri legate de ceea ce unii analisti denumesc un boom artificial, scrie AFP.
Recordurile se succed de la inceputul lunii mai: indicele DAX al bursei din Frankfurt a atins un nivel istoric, Londra a revenit la nivelul din octombrie 2007 (inaintea crizei financiare) ca si Tokyo. New York-ul afiseaza aproape zilnic noi recorduri.
Parisul pare sa se miste mai lent. Indicele CAC 40 a revenit la nivelul din vara lui 2011 dar este inca departe de recordul istoric (7.000 de puncte in octombrie 2000) si de nivelul dinaintea falimentului Lehman Brothers, in toamna lui 2008 (4.332 puncte).
"Navigam in plin paradox" in fata acestor puternice aprecieri ale cursurilor, sublinia recent Swiss Life, in conditiile in care situatia economica mondiala este departe de a fi stabilizata si chiar se degradeaza in Europa.
In mediile financiare, interpretarile sunt diverse.
Unii considera ca este vorba de o miscare artificiala, indusa de importantele lichiditati injectate de bancile centrale, in timp ce altii justifica nivelurile record din perspectivele de redresare a economiei mondiale.
"Dihotomia intre economica reala si sfera financiara se accentueaza si acest fenomen este ingrijorator", spune Guillaume Garabedian, de la Meeschaert Gestion Privee.
Potrivit acestuia, bursele cresc esential gratie bancilor centrale si politicilor lor ultra-acomodante, reducerile de dobanzi, care creeaza un aflux de lichiditati in circuitele financiare.
Toate clasele de active profita, inclusiv cele mai riscante, precum datoriile tarilor din sudul Europei.
Aceasta crestere ar putea genera o noua bula financiara. De acest