Cea de-a XVII-a ediţie a Festivalului Filmului European s-a deschis joi seară la Bucureşti cu comedia regizorului irlandez John Michael McDonagh 'Poliţistul'.
'Festivalul este un eveniment-cheie în agenda culturală bucureşteană. Sunt onorat că ICR-ul marchează preşedinţia irlandeză a Uniunii Europene prin invitaţia pe care mi-a adresat-o de a vorbi. (...) În acest festival veţi viziona filme din 11 ţări care vor surprinde, vor nelinişti, vor provoca şi, sper eu, vor delecta', a spus Oliver Grogan, ambasadorul Irlandei la Bucureşti, în deschiderea festivalului.
Potrivit preşedintelui Uniunii Cineaştilor din România, Laurenţiu Damian, conceptul festivalului, lansat în 1996, 'Unitate prin diversitate', a devenit deja o tradiţie.
'Acest festival al filmului european în 1996 era un concept, adică Unitate prin diversitate şi Ziua Europei să fie marcată de diversitatea culturală a ţărilor componente ale Europei. Conceptul a devenit o tradiţie şi, practic, suntem la a 17-a ediţie', a afirmat Laurenţiu Damian.
El a spus că la ediţia din acest an a festivalului 'filmul documentar pătrunde şi în zona ficţiunii, oamenii au nevoie de adevăr, de personaje reale, de întâmplări reale, unele dramatice altele comice', aducând în faţa cinefililor producţii interesante şi multipremiate la festivaluri de prestigiu.
'Veţi vedea nişte filme foarte interesante, începând cu cel din această seară (n.r. - 'Poliţistul') şi terminând cu filmul care a primit lauri la Cannes, cel din ultima seară a festivalului. Dar veţi vedea şi nişte producţii mai interesante, aş spune eu chiar inedite. Este vorba de studenţii Universităţii de Artă, care propun film experimental, documentar, scurtmetraj', a arătat Laurenţiu Damian.
Seara a continuat cu proiecţia filmului 'Poliţistul', în regia lui John Michael McDonagh, o comedie care a primit premiul pentru Cel mai bun f