Ramona Mitrică şi-a început activitatea în antreprenoriatul cultural după mulţi ani în care a fost aproape de acest fenomen în Marea Britanie. A plecat la Londra în urmă cu paisprezece ani, în căutarea unui paradis al realizării profesionale. În 1999 a fost numită ataşat cultural al Ambasadei României din Marea Britanie. În 2002 a devenit directorul Centrului Cultural Românesc şi al Fundaţiei Raţiu din Londra. În 2008 a creat Profusion International, propria firmă de consultanţă artistică, şi în 2011 a lansat Profusion Publishers, o editură britanică independentă. Este directorul Festivalului de Film Românesc de la Londra. În toţi aceşti ani a lucrat cu peste 120 de voluntari, români şi britanici, pentru a realiza peste 200 de programe culturale.
- Dragă Ramona Mitrică, conduceţi de câţiva ani Profusion International, o firmă proprie de consultanţă artistică, iar din 2011 editura Profusion Publishers, care publică romane româneşti de suspans şi poliţiste. Puteţi spune pe scurt cititorilor „Ziarului de duminică” cum a apărut această editură?
- Profusion International este o firmă de consultanţă culturală pe care am infiinţat-o în urmă cu cinci ani împreună cu scriitorul şi jurnalistul britanic Mike Phillips. Oferim mai multe tipuri de servicii şi avem colaboratori profesionişti din diferite domenii: traducere, publicitate, PR, marketing, strategie şi politici culturale.
Cel mai recent program al nostru este Editura Profusion (www.profusion.org.uk) prin care publicăm autori români pe piaţa de carte de limbă engleză. Am început la finalul lui 2011 şi o mare provocare pentru noi a fost găsirea unei nişe prin care să putem pătrunde pe o piaţă foarte competitivă, cu volume venind dintr-o literatură foarte puţin cunoscută în Marea Britanie.
Am căutat poveşti bune şi uşor de citit de către oameni care nu au cunoştinţe de spec