Europarlamentarul PDL Monica Macovei a precizat vineri că situaţia confiscării averilor provenite din activităţi penale va fi decisă întotdeauna de o instanţă de judecată, indiferent dacă persoana ale cărui bunuri se presupune că provin din comiterea unor infracţiuni a fost condamnată penal.
"Confiscarea averilor provenite din activităţi penale va fi decisă întotdeauna de judecător şi o instanţă de judecată. Repet acest lucru, pentru că au existat declaraţii greşite, fie din neînţelegere, fie din rea-credinţă şi rog ca acestea să fie corectate şi să corespundă adevărului pentru informarea corectă a publicului.
Confiscarea averilor care provin din activităţi penale este dispusă de o instanţă de judecată, deci de judecători, în toate cazurile incluse în Directiva privind punerea sub sechestru şi confiscarea bunurilor provenite din infracţiuni, care a fost votată marţi, 7 mai 2013, în Comisia LIBE, unde eu sunt raportor al Parlamentului European", susţine europarlamentarul PDL.
Monica Macovei adaugă că "în absenţa unei condamnări penale nu înseamnă că o confiscare nu este decisă de un judecător, ci că, dacă bunurile provin din activităţi infracţionale, statul poate să demonstreze acest lucru fără să încerce neapărat să închidă o persoană".
"Nu se urmăreşte condamnarea penală, ci doar confiscarea banilor prin decizie judecătorească. Acest lucru poate fi mai important decât trimiterea unor persoane la închisoare, dar lăsarea banilor murdari în circulaţie. Principiul care se aplică este 'urmăreşte banii' - 'follow the money", conchide europarlamentarul PDL.
Europarlamentarul PDL Monica Macovei a precizat vineri că situaţia confiscării averilor provenite din activităţi penale va fi decisă întotdeauna de o instanţă de judecată, indiferent dacă persoana ale cărui bunuri se presupune că provin din comiterea unor infracţiuni a fos