Vasile Botnaru în dialog cu Radu Vrabie despre principalele evenimente ale săptămânii.
Radu Vrabie: „Spre deosebire de alţi ani, săptămâna pascală de anul acesta a fost una foarte activă şi, în primul rând, mă refer la promulgarea legilor – adoptate în 3 mai – de către preşedintele Timofti şi nepromulgarea Legii privind retragerea inamovibilităţii judecătorilor Curţii Constituţionale. De asemenea, săptămâna a fost marcată şi de 9 mai şi venirea aici, în Republica Moldova, a unui desant rusesc impunător, în frunte cu vicepremierul rus Dmitri Rogozin.”
Europa Liberă: Cât de mult a fost influenţată decizia preşedintelui Timofti de observaţiile venite de la Bruxelles?
Radu Vrabie: „Cu siguranţă că observaţiile făcute de către oficialitățile europene au contat. Însă cred eu că şi trecutul de jurist al domnului preşedinte a contat în ceea ce a dus la nepromulgarea legii privind statutul judecătorilor Curţii Constituţionale.”
Europa Liberă: Dar europenii erau nemulţumiţi şi de celelalte legi pe care Timofti le-a promulgat.
Radu Vrabie: „Aşa este, de aceea şi am zis că, în mare parte, decizia cu Curtea Constituţională vine din convingerile domnului preşedinte.”
Europa Liberă: V-aţi referit la vizita lui Rogozin, privată, e adevărat, dar care are o valenţă certă politică, în special ceea ce a spus, la Chişinău, că fuga „bezogliadnaya”, adică fără să se uite înapoi, a Chişinăului la Bruxelles iată că nu a dat rezultate, aşa cum constată, sau la părerea lui Rogozin, şi alternativa este Uniunea Euroasiatică. Declaraţiile lui Rogozin sunt pe cont propriu, ca şi vizita, sau el este un portavoce a Kremlinului?
Radu Vrabie: „Dânsul obişnuieşte să spună că el nu vorbeşte nimic din cont propriu. De aceea cred că nici declaraţiile sale de acum nu au fost pe cont propriu, dar vin în întâmpinarea po