Vineri, 10 mai, va avea loc la galeriile de artă din str. Lăpuşneanu lansarea albumului de artă „Iftimie Bârleanu”, realizat de scriitorul şi criticul de artă Grigore Ilisei. Eram la „curent”, cum se spune, cu acest eveniment, din discuţiile pe care le aveam cu colegul şi prietenul meu, pictorul Bogdan Bârleanu, care aştepta cu înfrigurare, ca şi mine, „forma finală” a acestei inedite apariţii.
Când am primit în mâini acest album, răsfoindu-l de la un capăt la celălalt, am recunoscut o lume şi un artist, Iftimie Bârleanu, omul şi epoca sa, dimensiunile unei opere în contextul artelor contemporane române şi am avut un sentiment de recunoştinţă autorului, scriitorul şi omul de suflet Grigore Ilisei şi a celor apropiaţi colaboratori care au sprijinit apariţia acestui album.
Există în actul creator al acestei restituiri culturale la Grigore Ilisei – ancorată în străfundurile conştiinţei, ardentă şi fermă, asemenea unei flăcări pe care curenţii o solicită şi întreţin – voinţa de a desprinde din dinamica de profunzime a trăirilor şi de a încorpora, prin mijlocirea intuiţiei sensibile, în imagini ale artei riguros construite de maestrul Iftimie Bârleanu, o lume de semnificaţii strâns aderente acestora, de ordinul situaţiilor existenţiale care sensibilizează conştiinţa umană, făcând-o permeabilă sugestiilor imaginarului.
Albumul „Iftimie Bârleanu”, prin bogăţia materialului documentar şi forţa expresivă a lucrărilor maestrului, generate de o asemenea intenţionalitate, omologhează justeţea acestuia, ca expresie a unei vocaţii imperioasde, irezistibilă ca însuşi destinul.
Soluţia operată de autor oglindeşte toate perioadele de creaţie, a începuturilor, continuatoare a tradiţiilor sculpturii româneşti interbelice, dar purtând în germen, sub însăşi aparenţa continuării ei, câteva din principalele premise ale unei dezvoltări proprii, ce avea să-şi afir