Banca Transilvania a atras 10,47 milioane de euro în prima etapă a ofertei de vânzare de obligaţiuni convertibile în acţiuni şi cu scadenţă la şapte ani, o treime din suma pe care vrea să o împrumute prin această operaţiune.
WikiZf: Profilul companiei Banca Transilvania
În prima etapă, derulată în perioada 9 aprilie - 8 mai, obligaţiunile au fost oferite spre subscriere acţionarilor, iar aceştia au cumpărat titluri de 10,4 milioane euro, potrivit unui comunicat transmis joi de Banca Transilvania către Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
Titlurile rămase la finalul acestei etape, în valoare de 19,53 milioane de euro, vor fi scoase la vânzare într-o nouă etapă, în intervalul 9 - 21 mai. Pentru International Finance Corporation, divizie a Grupului Băncii Mondiale şi acţionar al Băncii Transilvania, sunt alocate obligaţiuni de aproape 19 mil. lei, iar pentru investitori calificaţi sunt disponibile titluri de aproape 590.000 de euro. IFC a intrat în acţionariatul Băncii Transilvania în anul 2009, când a ajuns să deţină 3,54% din acţiuni prin conversia unor obligaţiuni.
Obligaţiunile Băncii Transilvania vor avea o dobândă variabilă, de 6,25 puncte procentuale peste rata EURIBOR la şase luni, situată în prezent la 0,303%. Anterior acestei oferte de obligaţiuni convertibile în acţiuni, cea mai recentă astfel de emisiune a Băncii Transilvania a fost în 2005, când instituţia de credit a emis obligaţiuni cu o maturitate de cinci ani prin care a atras 24,1 milioane dolari.
Cei mai mari acţionari ai băncii sunt Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cu 14,61% din titluri, şi Bank of Cyprus, cu 9,9%. Printre acţionarii semnificativi se regăseşte SIF Moldova (5%), preşedintele Consiliului de Administraţie al băncii, Horia Ciorcilă, şi International Finance Corporation, divizie a Grupului Băncii Mon