Precizare
Termenul „bolşevici” l-a folosit preşedintele Traian Băsescu, în 2011, pentru a-i caracteriza pe localnicii din Roşia Montană care se împotrivesc proiectului minier propus de RMGC. Preşedintele i-a numit astfel pe cei care refuză să-şi vândă proprietăţile (terenuri şi case) companiei. La acea dată, în Parlamentul României trecuse de Senat şi urma să intre la vot în Camera Deputaţilor o lege specială de expropriere în interes privat. În urma presiunii civice (rapoarte, proteste, peste 140.000 de semnături adunate, contactări directe a deputaţilor din fiecare colegiu etc.) proiectul a fost blocat (detalii aici). Pentru a respecta, totuşi, istoria, bolşevicii au fost cei care invocând interesele „publice” au confiscat terenurile şi proprietăţile populaţiei, nu cei care s-au opus.
Context
Victor Ponta a declarat că intenţionează schimbarea art. 44 din Constituţie, referitor la apărarea proprietăţii. Haina în care e popularizată această intenţie vizează confiscarea averilor obţinute ilicit, „confiscarea maşinilor” ai căror conducători auto au depăşit excesiv viteza legală sau au comis alte abateri grave în trafic, precum şi exproprierile necesare pentru realizarea unor proiecte de „interes strategic, naţional”. Mă voi opri asupra acestui din urmă aspect.
Interesul cui?
Conform unor declaraţii făcute pentru „Gândul.info”, Victor Ponta doreşte ca după ce viitoarea Constituţie va fi adoptată, să poată stabili prin Ordonanţă de Urgenţă sau Hotărâre de Guvern că anumite exproprieri sunt de „interes strategic, naţional”. Ca justificare, premierul face trimitere la întârzierea cu care s-ar fi realizat o conductă de gaze ori diferite exproprieri pentru construirea autostrăzilor.
“Pentru 14 km am stat trei ani, că trece conducta (conducta de gaze cu Republica Moldova – n.a.) şi tulburăm vacile care pasc pe acolo. Cu Bucureşti-Constanţa