Începând cu anul 1993, în a doua sâmbătă din luna mai, se sărbatoreşte Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare, o campanie globală de conştientizare a nevoii de protejare a păsărilor migratoare şi a habitatelor lor, desfăşurată la iniţiativa Programului pentru Mediu al Naţiunilor Unite (UNEP), în parteneriat cu BirdLife International şi Wetlands International.
Anul acesta, Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare se desfăşoară în perioada 11-12 mai, sub deviza „Reţea de lucru pentru păsările migratoare’’,eveniment ce prilejuieşte diverse activităţi educaţionale, de conştientizare a publicului în vederea conservării speciilor de păsări. Tema din acest an evidenţiază importanţa colaborării internaţionale pentru crearea unei reţele de situri de-a lungul rutelor de migraţie a păsărilor.
Pentru protejarea şi conservarea speciilor de păsări sălbatice, la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud a fost declarată Aria de Protecţie Avifaunistică (SPA) Munţii Rodnei, pentru protejarea a 16 specii de păsări sălbatice.
Pentru a marca Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, organizează o serie de activităţi educaţionle în vederea conştientizării nevoii de protejare a păsărilor migratoare şi a habitatelor lor. Astfel, în data de 13 mai 2013, elevii Şcolii Generale “Avram Iancu” din Bistriţa, vor avea ocazia să vizioneze diferite proiecţii şi prezentări power –point, având ca temă păsările migratoare şi conservarea speciilor de păsări sălbatice din Aria de Protecţie Avifaunistică Munţii Rodnei. Deasemenea, în data de 14 mai 2013, reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud, împreună cu cadrele didactice şi elevii Şcolii Gimnaziale ”Iuliu Prodan” din localitatea Chiochiş, vor efectua o vizită în zona Lacului Manic,