Contribuţia Automobile Dacia la cifra de afaceri a grupului Renaultîn România a scăzut la 73% anul trecut, faţă de 82% în 2010, potrivit calculelor ZF pe baza informaţiilor furnizate de companie.
Grupul francez Renault a înregistrat în România o cifră de afaceri de 3,92 miliarde de euro anul trecut, valoare din care 2,85 miliarde de euro reprezintă cifra de afaceri a Automobile Dacia. Spre comparaţie, în 2011 afacerile Dacia reprezentau 79% din total, iar în 2010 ponderea fabricii de la Mioveni ajungea la 82%. Declinul de 8% al afacerilor Automobile Dacia înregistrat anul trecut vine în contextul în care producţia uzinei de la Mioveni a scăzut de la 327.000 de maşini în 2011 la 307.000 de unităţi.
WikiZF: Profilul companiei Renault Industrie Roumanie S.R.L.
Activitatea Grupului Renault în România include pe lângă Automobile Dacia şi Renault Commercial Roumanie, companie care deţine importurile şi vânzările mărcilor Renault, Nissan şi Dacia, centrul de inginerie Renault Technologie Roumanie, cel de logistică Renault Industrie Roumanie, producţia de cutii de viteze Renault Mecanique Roumanie, dar şi Transporturi Dacia şi Presate Dacia.
Centrul de inginerie de la Titu începe să joace un rol din ce în ce mai important în afacerile grupului Renault, la fel ca şi producţia de cutii de viteze şi motoare.
Renault a finalizat în toamna anului trecut investiţia de 250 de milioane de euro pentru modernizarea uzinei de la Mioveni odată cu intrarea în producţie a celor trei noi modele - Logan, Sandero şi Sandero Stepway, dar şi a noului motor pe benzină TCe 90, de 90 CP, în trei cilindri de 0,9 litri şi supraalimentat. În total, de la preluarea uzinei în 1999 francezii au investit în România peste 2,25 mld. euro, fiind una dintre cele mai mari investiţii străine în România.
Uzina de Vehicule şi Uzina Mecanică şi de Şasiuri Dacia au benef