La 15 ani de când conexiunea 3G a debutat, atenţia se mută spre 4G. România a găzduit astăzi o primă conferinţă despre noua eră în telecomunicaţii. La aceasta au participat şi reprezentanţii celor trei mari operatori din România: Vodafone, Orange şi Cosmote.
Conferinţa Mobile: Next despre 4G s-a desfăşurat la hotelul Ramada Nord şi a adunat câţiva oameni din domenii care cu siguranţă vor profita de tehnologia 4G. Prima parte a conferinţei a prezentat noua etapă în telecomunicaţii, în Internetul mobil, din perspectiva celor trei mari operatori din România: Vodafone, Orange şi Cosmote. Primul care a vorbit a fost, însă, Bogdan Iana, director executiv ANCOM (Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii).
Iana a menţionat că traficul mărit a dus la necesitatea conexiunilor 4G, la nivel mondial şi în special în România. Iar un trafic mai mare aduce cu sine o nevoie de mărire a cantităţii şi calităţii spectrului. Licitaţiile care s-au desfăşurat anul trecut pentru 4G, la care au participat operatorii din România, au ajuns la un total de 682 milioane euro, iar niciuna dintre companii nu a beneficiat de un tratament preferenţial.
Un deceniu între tehnologiile de mare viteză
Bun, benzile pentru 4G au fost cumpărate, operatorii ce au de spus? Vanina Ungureanu, business division manager Orange, a comparat evoluţia 3G cu cea a 4G şi ce lecţii pot fi învăţate din parcursul primei conexiuni de mare viteză. 3G a debutat în Japonia, în 1998, iar la mijlocul anilor 2000 a ajuns în România. Acum, ţara noastră este printre primele din Europa care să îşi stabilizeze infrastructura. Este adevărat, însă, că 4G a debutat în Europa, şi nu în Asia, ca 3G, de aici şi avansul.
„De la 3G am învăţat că cererea poate veni din surse pe care noi nu le-am prevăzut în primă fază. Iar ceea ce i-a adus succesul a fost calitatea reţelei, portofol