Echipajul de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) a detectat, joi, o scurgere de amoniac provenind de la unul dintre sistemele de răcire ale staţiei. NASA a precizat că echipajul nu se află în pericol şi că ISS continuă să funcţioneze în regim normal.
Specialiştii ruşi şi americani se vor consulta în legătură cu scurgerea de amoniac de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), a anunţat şeful segmentului rusesc al staţiei, Vladimir Soloviev, considerând că această defecţiune reprezintă "o anomalie foarte gravă".
"Ei (americanii, n.r.) se confruntă într-adevăr cu o anomalie foarte, foarte gravă", a declarat Vladimir Soloviev, citat de agenţia Interfax.
"Astăzi, vom studia posibilitatea de a scoate echipajul în spaţiu pentru a determina provenienţa scurgerii", a adăugat el, precizând că, pentru moment, nicio decizie oficială nu a fost luată în acest sens.
"În ansamblu, nu există diferenţe de opinii între noi", a adăugat Soloviev.
Agenţia spaţială americană (NASA) anunţase ceva mai devreme că echipajul de pe ISS a detectat o scurgere de amoniac provenind de la unul dintre sistemele de răcire, precizând însă că acea scurgere nu prezintă un pericol nici pentru astronauţi, nici pentru ISS.
Echipajul actual, alcătuit din şase persoane, a alertat centrul de control al staţiei, aflat la Houston, în legătură cu prezenţa "unor mici fulgi albi care plutesc în jurul staţiei", a precizat agenţia spaţială americană într-un comunicat.
Imaginile transmise la sol de către echipaj au confirmat acea scurgere de amoniac provenind de la unul dintre sistemele de răcire, care se mai defectase o dată, pe 1 noiembrie 2012. Amoniacul este folosit pentru a răci circuitele prin care trece electricitatea produsă de panourile solare ale staţiei.
ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în pr