In contextul in care Consiliul Concurentei a infirmat alegatiile Guvernatorului privind evenimentele de pe piata monetara din octombrie 2008 si a invalidat astfel farsa mediatica mentinuta timp de 4 ani, va inapoia Guvernatorul distinctia oferita de Presedintele Romaniei ?
In Octombrie 2008, in plina campanie electorala si cu un an inainte de Campania pentru realegerea consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei, dupa o greseala majora de invatacel in gestiunea lichiditatii de piata Guvernatorul a iesit public cu o poveste legata de un presupus atac speculativ. Ca sa isi valideze teoria a “chemat” in ajutor prin mesajele publice alte institutii ale statului inclusiv Consiliul Concurentei.
Consiliul Concurentei tocmai a anuntat dupa o strofocare de 5 ani ca nu a existat un demers concertat in piata in perioada 0ctombrie –Noiembrie 2008, ca a amendat BRD si Raiffeisen pe forma nu pe fond si prin urmare ca intreaga poveste a Guvernatorului nu este validata de o institutie independenta a statului neimplicata in aceasta tarasenie.
Gestionand foarte bine canalele media si blocand comunicarea bancilor prin interpretarea dimboviteana a instrumentului de politica monetara “moral susasion” (practic cine povestea realitatea jocului se trezea cu controale prelungite ce sicanau activitatea de zi cu zi a bancii respective ori i se mentiona numele in presa) Guvernatorul a reusit sa convinga Presedintele sa ii acorde o distinctie a statului pentru merite deosebite in gestionarea “atacului”.
Varianta de “Moral suasion” dimbovitean e un gen de sula-n coaste.
Participantii la sarada pot sa vorbeasca acum in masura in care investigatia s-a finalizat si au expirat angajamentele cu fostii angajatori.
Nevoia conducatorului BNR de a inventa o poveste cu impact media si sa abata atentia de la adevaratii vinovati a aparut ca urmare a gestiona