Listarea unei companii româneşti şi pe o altă Bursă decât cea de la Bucureşti este eficientă doar în condiţiile în care a doua piaţă este una matură, spune Pompei Lupşan, vicepreşedinte al Bursei de Valori Bucureşti. Într-o intervenţie în cadrul Forumului Pieţei de Capital organizat de portalul financiar wallstreet.ro, acesta a spus că listările duale pot fi benefice pentru emitenţi şi acţionarii acestora, însă numai în anumite condiţii. Astfel, dacă a doua listare se realizează pe o piaţă cu un profil similar celei de la Bucureşti, aceasta nu mai este la fel de eficientă.
Istoria interbelică, când Bursa de la Bucureşti era una dintre cele mai sofisticate din regiune depăşind-o în rulaj şi pe cea de la Istanbul, ne arată că listările duale sau triple se realizau pe pieţe majore. Spre exemplu, Astra Română era listată la Londra, Berlin şi Zurich, a amintit Lupşan. Chiar şi în aceste condiţii, datele statistice ne spun că lichiditatea cea mai mare se păstrează pe piaţa de origine. În momentul de faţă, volumele chiar şi de pe unii emitenţi de primă mărime cum ar fi OMV Petrom (SNP) nu justifică aducerea emitentului şi pe o altă piaţă.
Din punctul de vedere al pieţei, soluţia ar fi noi listări pe piaţa de la Bucureşti care să asigure intrarea BVB în categoria pieţelor emergente şi care să mărească nivelul capitalizării bursiere. Lupşan a prezentat statistici care ne spun că România, cu o capitalizare a Bursei reprezentând 8,47% din produsul intern brut, se situează pe ultimul loc din punctul de vedere al acestui indicator. Prin contrast, Bursa de la Varşovia are o capitalizare bursieră echivalentă cu 26,4% din PIB, piaţa din Austria 22,2% din PIB, cea din Republica Cehă 19,1% din PIB, cea din Ungaria 13,3% din PIB, cea din Bulgaria 12,2% din PIB şi Grecia 11,53% din PIB.
Listarea unei companii româneşti şi pe o altă Bursă decât cea de la Bucureşti est