Înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au crescut cu 30% în primul trimestru, comparativ cu perioada similară din 2012, iar înmatriculările noi de vehicule pentru transportul mărfurilor au avansat cu 6,1%, potrivit datelor anunţate vineri de INS.
Prima categorie include 66.078 de vehicule, din care 64.299 autoturisme, iar cea de-a doua 18.862 de unităţi.
Datele sunt furnizate de Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
Înmatriculările noi se referă la vehiculele noi fabricate în ţară sau în alte state şi vehicule de ocazie importate, inclusiv cele vândute în leasing, înmatriculate. În schimb, nu sunt incluse reînmatriculările datorate schimbării proprietarului prin vânzarea vehiculului.
"În trimestrul I 2013 comparativ cu trimestrul similar din anul 2012 la categoria autoturisme s-a înregistrat o creştere cu 29,8%, şi respectiv la categoria autobuze şi microbuze cu 29,0%. La categoria mopede şi motociclete s-a înregistrat cea mai mare creştere cu 39,9% faţă de trimestrul I 2012", arată Institutul Naţional de Statistică (INS), într-un comunicat.
În ceea ce priveşte înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul mărfurilor, cea mai mare valoare a creşterii s-a înregistrat la categoria remorci şi semiremorci, cu 9,4%.
Faţă de trimestrul IV al anului trecut, înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au scăzut cu 9,9% în trimestrul I 2013, iar înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul mărfurilor s-au diminuat cu 4,2%.
Înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au crescut cu 30% în primul trimestru, comparativ cu perioada similară din 2012, iar înmatriculările noi de vehicule pentru transportul mărfurilor au avansat cu 6,1%, potrivit d