Reţelele ecologice (de habitate) au un rol decisiv pentru păsările migratoare, întrucât oferă situri cheie de-a lungul rutelor de migraţie în care păsările se pot recupera de la călătoriile lor obositoare.
De-a lungul acestor rute există situri unde păsările se opresc pentru odihnă, hrănire, reproducere şi iernare.
Distrugerea unui astfel de sit echivalează cu un dezastru pentru păsări.
„Acţiunile antropice sunt cea mai mare ameninţare pentru păsările migratoare, pentru că obiectele şi structurile create de om sunt bariere în calea migraţiei păsărilor şi fac călătoriile lor, mult mai periculoase. Prin activităţile umane directe, cum ar fi îmbunătăţirile funciare şi a defrişărilor, precum şi influenţele umane indirecte, cum ar fi schimbările climatice, un număr mare de situri importante au fost deja deteriorate, sau pierdute în întregime“, spune Lilina Marinescu, director al Agenţiei de Protecţie a Mediului Tulcea.
Din 2006, în al doilea weekend al lunii mai se sărbătoreşte Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare, eveniment desfăşurat la iniţiativa Programului pentru Mediu al Naţiunilor Unite (UNEP), în parteneriat cu BirdLife International şi Wetlands International. Este o campanie globală de conştientizare a nevoii de protejare a păsărilor migratoare şi a habitatelor lor.