PREMIERĂ. Sorin Psatta îşi scrie memoriile, în episoade zilnice, pe contul său de pe reţeuaua de socializare. Postările sunt urmărite de mii de cititori .
Întâi a fost o amintire, un gând ca o străfulgerare, scris pe peretele de Facebook. Apoi s-a mai aşternut una. Apoi încă una. Lucrurile se cereau spuse, iar inspiraţia venea de la sine. Însemna că era timpul lor pentru confesiunea publică.
Sorin Psatta este cel mai original romancier al vieţii sale. Îşi scrie memoriile în spaţiul public al Facebookului. Se teme de reacţii, le acceptă? În fond, e un risc asumat.
Majoritatea cititorilor îl aclamă prin comentariile postate. Unele personaje trecute prin viaţa sa nu sunt, însă, deloc încântate. „Hehe, mon cher“, ar spune Sorin mucalit şi liber de încorsetare, „c’est la vie“.
Şeherezada modernă, la gen masculin
„Nu, nu m-am spovedit niciodată şi nu prea ştiu cum se face. Nici canoane nu vreau să trec, că n-am de ce. Pur şi simplu mă uit la ce am trăit şi vorbesc cu voce tare“, se destăinuie Sorin Psatta, romancierul de pe Facebook.
Pe cât de darnic este în amănuntele biografice postate pe contul său, pe atât este de parcimonios în a spune povestea din spatele poveştii. Ca psiholog înţelege curiozitatea oamenilor, iar ca director de comunicare integrată într-o celebră agenţie de publicitate ştie regulile teasing-ului – acea tehnică de aţâţare a publicului pentru a urmări un subiect anume, cu sufletul la gură.
Întocmai Şeherezadei din basmele orientale „1001 nopţi“, Sorin îşi spune povestea episod cu episod, hrănind cu pipeta imaginaţia şi aşteptarea cititorilor. „Acesta e conceptul. Citeşti în fiecare dimineaţă continuarea. Om trăi, om citi, om vedea… “, se mulţumeşte el să spună.
Întotdeauna lasă loc de „Va urma“, iar acesta este epilogul - continuu amânat - pe care cititorii îl întâmpină cu tristeţe amestecată cu bu