Data de 18 mai 2013 marchează o dublă sărbătoare: Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Europeană a Muzeelor, la care participă peste 100 de instituții culturale din România.
Noutatea de anul acesta constă în introducerea de circuite muzeale și la Baia Mare și Sibiu - orașe în care vor fi disponibile hărți tipărite cu instituțiile participante, după modelul implementat cu succes la București în ultimii cinci ani și la Cluj-Napoca anul trecut. Proiectul "Noaptea Muzeelor în 4 acte: București, Baia Mare, Cluj-Napoca, Sibiu" este coordonat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România și finanțat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național. Parteneri în proiect: Muzeul de Mineralogie din Baia Mare, Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu.
De asemenea, pentru prima oară colecții muzeale, colecții private și bisericești din zonele rurale ale Sibiului își așteaptă vizitatorii în nocturnă, alături de muzee din Aiud, Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Brașov, București, Caransebeş, Constanța, Cluj-Napoca, Deva, Golești, Iași, Oradea, Ploiești, Reșita, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Sighișoara, Sinaia, Slatina, Slobozia, Suceava, Târgu-Jiu, Târgu-Mureș si Timișoara.
Lista muzeelor și instituțiilor participante este accesibilă pe site-ul www.noapteamuzeelor.ro, cu detalii despre programele și evenimentele speciale pregătite pentru această ocazie.
Noaptea Muzeelor la București
În București vizitatorii au de ales între 32 de muzee și organizații culturale care își deschid porțile până târziu în noapte și invită publicul la expoziții, concerte, proiecții de filme, activități pentru copii, spectacole etc., pentru experiențe de neuitat.
Muzeele care participă la eveniment încă de la primele sale ediții continuă să atragă anual mii de vizitatori: Muzeul Național al Aviaţiei Române, Muzeul de Artă “Vas