Reprezentanţi ai Asociaţiei Catharsis din Braşov, ai 33 de ONG-uri, tineri care au părăsit centrele de plasament, parlamentari de Braşov, reprezentanţi ai Ministerului Muncii, ai Comisiei pentru Drepturile Omului s-au întâlnit vineri la Braşov într-o ultimă dezbatere privind Legea adopţiilor şi necesitatea apariţiei acesteia cât mai repede posibil.
„Legea adopţiilor este absolut necesară. Discuţii la Guvern, la Parlament şi la alte organisme am avut începând de anul trecut şi sperăm ca această întâlnire să fie ultima, iar legea să fie adoptată. În urmă cu 13 ani au fost întrerupte adopţiile internaţionale, moment în care copiii au rămas suspendaţi în sistem, anii au trecut, copiii au crescut, se maturizează, iar la vârsta majoratului sunt daţi afară din centrele de plasament fiind expuşi pericolului marginalizării, excluziunii sociale. Pe 15 decembrie 2012, erau doar 600 de copii eligibili la adopţie dintr-un număr de peste 70.000 de copiii ceea ce demonstrează că Legea adopţiei care a intrat în vigoare în anul 2005 nu este bună“, a declarat preşedinta Asociaţiei Catharsis, Azota Popescu.
Potrivit acesteia, la aceeaşi dată erau 1.222 de familii atestate să adopte şi totuşi cei 600 de copii nu au fost adoptaţi de aceste familii.
‘Ne-am adresat Oficiului Român pentru Adopţii, am cerut cifre statistice. Cifrele sunt devastatoare, numărul copiilor care sunt abandonaţi, care sunt instituţionalizaţi, care nu au posibilităţi să se reintegreze în familii este în creştere. Legea adopţiei care a intrat în vigoare în anul 2005 este ca un zid între copiii care au nevoie de familie şi familiile care vor să-i adopte. Legea adopţiei condamnă copiii la o viaţă fără familie şi de aceea ne-am întâlnit aici cu speranţa că lucrurile se vor schimba în acest an şi o lege nouă va fi adoptată’, a mai spus preşedinta Asociaţiei Catharsis, Azota Popescu.
La rândul său