Deşi multe agenţii imobiliare anunţă o stagnare a preţurilor pe piaţa imobiliară, locuinţele continuă să se ieftinească masiv, momentul zero fiind încă departe.
In ultimii ani, preturile locuintelor din Romania au inregistrat printre cele mai pronuntate scaderi din Uniunea Europeana, dupa cum arata institutele de statistica din fiecare stat european.
Ieftin
Practic, ieftinirile, chiar daca si-au mai pierdut din avant, se mentin inca la procente semnificative!
Econtext va prezinta, in exclusivitate, un top referitor la evolutia preturilor la locuinte in toate statele europene.
Mai precis, vom arata cum au evoluat preturile locuintelor in ultimii doi ani (in 2012 fata de 2010) si vom vedea cat de mult s-au ieftinit sau scumpit locuintele in toata comunitatea europeana in aceasta perioada. Da, aparent suprinzator, dar sunt si state din UE unde preturile apartamentelor cresc cu repeziciune. Este vorba despre toate tipurile de locuinte (case, apartamente vechi si noi, etc.).
Top preturi
Din cele 27 de state europene, lipsesc informatii pentru Polonia, Cipru si Grecia, pentru ultimele doua state datele fiind confidentiale, probabil de teama unui soc din partea investitorilor.
Raman, astfel, 24 de tari, iar dintre acestea, locuintele s-au scumpit in 11 si s-au ieftinit in 13. Cele mai mari scumpiri au avut loc in Estonia, Letonia si Luxemburg. In Estonia, locuintele s-au scumpit cu 16,4% in 2012 comparativ cu 2010, in timp ce Letonia, preturile au urcat cu 14% in acest interval de doi ani, amintind de boom-ul dinaintea crizei.
La polul opus, cea mai mare scadere a avut loc in Irlanda, unde casele si apartamentele s-au ieftinit cu 23,7%. Pe a doua pozitie se afla Spania, care este urmata de Romania, care inregistreaza, astfel, cea de-a treia ieftinire a locuintelor din toata Uniunea Europeana.
Dar iata cu cat s-au i