Regimul mediteranean nu inceteaza sa-si dezvaluie calitatile. Astfel, au fost confirmate binefacerile psihice ale acestui tip de alimentatie, precum si rolul lui benefic pentru femeile aflate la menopauza. Dar sa le luam pe rand.
Ce inseamna insa aceasta dieta. Ea acorda prioritate alimentelor bogate in acizi grasi, precum omega3, peste, pui, ulei de masline, fructe si legume, in defavoarea celor care contin grasimi saturate, cum ar fi carnea rosie sau produsele lactate. Un nou studiu, cel mai amplu elaborat pana in prezent pe aceasta tema, a fost realizat de Universitatea din Alabama (SUA), concluzia fiind ca acest regim de viata protejeaza memoria si facultatile cognitive.
Cercetatorii au folosit datele obtinute pe durata studiului Regards (Reasons for geographical differences in stroke), in cadrul caruia, timp de patru ani, intre 2003 si 2007, au fost tinute sub osbervatie, din punctul de vedere al alimentatiei, 30.239 de persoane cu varsta de peste 45 de ani. Apoi, au fost studiate schimbarile survenite in starea lor de sanatate.
Rezultatul: persoanele cu o stare buna de sanatate si a caror alimentatie se apropie foarte mult de regimul mediteranean au fost mult mai putin inclinati sa dezvolte probleme de memorie sau intelectuale. Singurele persoane care nu au putut beneficia de efectele dietei sunt diabeticii.
„Regimul alimentar constituie un element important al vietii cotidiene care poate fi modificat. Astfel, poate fi limitata deteriorarea functiilor congnitive si ale memoriei, degradare care vine o data cu inaintarea in varsta. Bineinteles, dieta nu poate face minuni, daca nu este insotita de un stil de viata ordonat, dinamic, in masura posibilitatilor, si ponderat, adica fara excese majore”, au explicat autorii studiului.
In alta ordine de idei, cercetatorii australieni au stabilit ca regimul mediteranean este de m