Croaţia, care urmează să adere la UE, este una din cele mai corupte ţări din Europa, conform unui recent sondaj. Dar Slovenia, care este deja membră a UE şi a zonei euro, este într-o situaţie şi mai rea.
Aceste constatări apar într-un raport anual privind corupţia corporatistă, publicat marţi de compania de servicii financiare Ernst & Young, cu sediul în Statele Unite. Aceasta a intervievat 3.459 de membri ai consiliilor de conducere ale unor companii din 36 de ţări din întreaga lume, printre care 20 de state membre ale UE. Ernst & Young a întrebat dacă întreprinderile oferă mită pentru a obţine sau păstra contracte şi dacă dau deliberat informaţii false despre performanţele lor financiare, transmite Rador, care citează EU Observer.
În Croaţia, care urmează să adere la UE de la 1 iulie, 90% dintre subiecţi au declarat că “practica mitei/ corupţiei este larg răspândită în rândul companiilor din această ţară”. Acest procent s-a ridicat la 96% în Slovenia – care a aderat la UE în 2004 şi a adoptat euro în 2007 -, fiind mai mare chiar decât în Kenya, unde este de 94%.
Grecia şi Slovacia urmează cu 84%, apoi Republica Cehă (73%), Portugalia (72%), Ungaria (70%), Spania (65%), România (61%) şi Italia (60%).
Cele mai mari trei economii din UE au avut rezultate mai bune – Franţa cu 27%, Germania cu 30% şi Marea Britanie cu 37%. Ţările nordice Finlanda şi Suedia s-au detaşat ca cele mai puţin corupte, cu 12% fiecare.
Expertul Ernst & Young în investigarea fraudelor, David Stulb, a legat rezultatele de criza financiară. El a scris, în prefaţa raportului: “Studiul nostru arată că, pentru a obţine creştere şi performanţe sporite în asemenea mediu, un număr alarmant pare să se simtă confortabil cu… o conduită ne-etică”.
Raportul apare pe fondul îngrijorărilor că autorităţile croate vor încetini ritmul reformelor după aderarea la Uniune. Un docum