De ce sunt unii oameni atât de bogaţi şi alţii atât de săraci? Au ales să fie aşa sau au avut noroc? Muncă multă, inteligenţă şi capacitate - sau e vorba de altceva? Asta depinde cu cine te compari. Dacă ai mai mult succes ca prietenii, colegii şi membrii familiei, cu siguranţă este pentru că eşti mai bun în ceea ce faci, sau ai făcut alegeri mai bune, sau ai muncit din greu să ajungi acolo unde te afli acum. Gândiţi-vă la fostul preşedinte Bill Clinton, în comparaţie cu fratele său, care a avut mai puţin succes ca acesta.
Însă cu cât scara de comparaţie se măreşte, suma alegerilor pe care le facem - comparativ cu momentele în care nu avem de ales (locul unde ne naştem, familia din care facem parte) scade dramatic. Acest lucru sugerează că suntem departe de a fi egali în şanse şi că cei bogaţi sunt răsplătiţi mult mai bine pentru acelaşi efort pe care l-ar depune un sărac. Ar fi timpul ca acest lucru să se remedieze.
Lumea luată ca un întreg, un loc incredibil de inegal
Statele Unite ale Americii reprezintă o societate inegală. Potrivit Congressional Budget Office, top 20% din populaţie obţin jumătate din venitul naţiunii, în comparaţie cu 5% din veniturile împărţite de către cei 20% din populaţia aflată în partea de jos a topului.
Top 10% din populaţie controlează circa 70% din averi, potrivit Bloomberg. Dintre ţările bogate, inegalitatea în America este cu siguranţă extremă. Dar lumea luată ca un întreg este un loc incredibil de inegal. Norvegia - a încercat să se menţină ca un model de egalitate - cu toate acestea diferenţa dintre câştigurile populaţiei de top şi cei 20% aflaţi la sfârşitul topului este evidentă.
De ce există o astfel de inegalitate? Alegerile pe care le facem ca indivizi ne pot plasa peste sau sub media noastră în ceea ce priveşte veniturile, fericirea şi statutul.
Avantaje şi dezavantaje